Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč při Covid-19 ztrácíme čich a chuť

Co je to čich a chuť? Čich funguje sám o sobě perfektně - když si kněčemu čuchneme, hned to dokážeme “prožít”. A stačí jen malinko molekul, abychom poznali, k čemu jsme si přivoněli.

S chutí je to složitější - nemáme chuť až tak vymakanou jako čich, a tak pouze chutí (bez čichu) nejsme schopni se zavřenýma očima poznat, co ochutnáváme. Jde si to jen těžko představit, protože skoro vždy, když to zkusíme, tak se nám nějaká ta molekulka do nosu stejně prodere. Jazykem prostě jsme schopni poznat jen čtyři (někdy se uvádí pět) “chutí”. A z nich se pak “míchá” finální vjem. Přirovnala bych to k RGB systému - tam jsou tři základní barvy a namíchat z nich jde velké množství barevných kombinací. 

Ale stále to není tak dokonalé jako čich. Pro představu, jaký je rozdíl mezi citlivostí nosu a jazyka: nosní sliznice potřebuje 25 000 krát méně molekul ochutnávané látky než jazyk.

 

Bez čichu není chuť - tedy pořádná

Jak se virus prokouše do našeho těla?

Aby nás virus začal ohrožovat, musí se dostat do našich buněk. A to není jednoduchá věc. Kromě toho, že musí zdolat “mechanické” bariéry - což je například to, že na sliznicích máme hlen, který buňky pod ním chrání, musí se nějak dostat i do buňky samotné. A tady začíná to dobrodružství. Ukážu Vám to na metafoře. 

Lupič chce vykrást hrad. V okolí má hradů několik, ale většina z nich je perfektně střežena. Každý z nich má jak už to tak bývá několik vchodů, které jsou střeženy hlídači. Aby se do hradu dostal, musí vymyslet nějakou fintu. Vypadá to, že na každém z hradů hlídají opravdu dobře, ale v jednu chvíli si lupič všimne, že na jednom hradě je jeden hlídač poněkud méně ostražitý. Vybere si tedy tenhle jeden určitý hrad k loupeži. V nepozorovanou chvíli, kdy zrovna hlídač vytahuje další rohlík s paštikou, lupič nepozorovaně projde za jeho zády do hradu. 

Co s z téhle metafory vzít? Dvě věci - že se lupič nebyl schopen dostat do všech hradů, ale jen do jednoho z nich, a pak, že se do vybraného hradu mohl proplížit pouze přes jednoho hlídače, protože ostatní byli ostražití.

 

A teď z hradu uděláme buňku v našem nose

Buňky, které nám umožňují čuchat jsou na takovém malinkatém místečku v horní části nosu, kde proudí jen malinko vzduchu. A tyhle “čuchací” buňky (neurony) na to čuchání nejsou samy. Potřebují pomocníky, kteří na ně nanášejí takový speciální hlen, ve kterém se ta vůně čerstvě upečené bábovky “rozpustí”, aby ji čichové neurony mohly vstřebat. 

A těmhle pomocníkům se říká Bowmanovy žlázy. Jsou složené ze spousty buněk, které produkují celý den tenhle speciální hlen, který kromě toho, že se v něm rozpouští pachy také “oplachuje” čichové neurony, abychom tam tu vůni bábovky necítili ještě ve chvíli, kdy už máme plné bříško a díváme se na prázdný talíř. 

A tyhle buňky, které tvoří Bowmanovy žlázy jsou přesně ten hrad, který měl na stráži lenocha (zní to blbě lenocha, protože tyhle buňky nejsou lenoši, ale je to jen přirovnání), kterého lupič obešel.

A virus Covidu se neumí dostat do těla jinými buňkami než těmito pomocnými. 

 

A jak to udělá?

Pomocné buňky mají jako jediné (dobře ještě to mají jedny buňky na jiném místě v těle) na svém povrchu dva pro ně typické proteiny. Jsou to takové čumprlíky, které vyčuhují ven z buňky. A pouze přes tyhle speciální proteiny se virus umí dostat do buňky. Hrad je dobit.

 

Ale proč necítíme?

Protože když se dobije hrad, začne souboj. A začne i v našem těle. Bowmanovy buňky spustí poplach a nosní sliznice v oblasti čichového epitelu oteče. A tím pádem tam nemůže proudit vzduch a nemůže se tam ani pohybovat hlen, ve kterém se rozpouští vůně.

 

A fakt to nežere neurony?

Koumátoři (vědci) zjistili, že lidem, kteři při kovidu přestali cítit, se čich vrátí skokem. Ne že by museli jít skákat skok daleký, ale spíš tak, že se najednou nadechnou a prostě cítí. 

Kdyby kovid napadal čichové neurony, vracel by se čich postupně. Protože stejně jako se senát neobnovuje ve volbách celý na ráz, tak ani neurony v nose to nedělají a obnovují se postupně.

Ale proč nemáme ani tu chuť?

A to je to, chuť pravděpodobně ve skutečnosti máme. Jenže jak jsem psala výše, chuť jako taková není žádný zázrak a k tomu, abychom si mohli užít tu fantastickou chuť jahodové zmrzliny je potřeba i čich. Jinak řečeno, je velmi pravděpoodbné, že to co vnímáme na jazyku je ta “ryzí” ničím nerušená chuť.

Autor: Kristýna Gottfriedová | středa 23.9.2020 20:06 | karma článku: 19,26 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Kristýna Gottfriedová

Je to bazén nebo miska na pití?

Dvojnožci druhý a třetí generace mají na zahradě takovou obří misku s vodou, který říkají “bazén”. Přes zimu je přes ní plachta a na léto tu plachtu sundají. Je to miska poměrně hluboká a s dobrou vodou.

16.7.2021 v 10:52 | Karma: 0 | Přečteno: 91x | Diskuse| Miniblogy

Kristýna Gottfriedová

Obléhání postele dvojnožců - DEN 3

Dneska tu máme den číslo tři mého tažení na zabrání postelového území. Den byl ok, nic zajímavýho. Znáte to – spaní, drbání, snídání, svačení, obědvání, svačení a večeření.

12.7.2021 v 12:13 | Karma: 10,79 | Přečteno: 258x | Diskuse| Letní povídka

Kristýna Gottfriedová

Obléhání postele dvojnožců - DEN 2

Přes den bylo všechno fajné, jak se říká na Ostravsku. Drbáníčko, dlabáníčko a tak, prostě všechno v naprostém pořádku.

9.7.2021 v 22:48 | Karma: 11,24 | Přečteno: 336x | Diskuse| Letní povídka

Kristýna Gottfriedová

Obléhání postele dvojnožců – DEN 1

Musím vám tu poreferovat, jak jsem jel na prázdniny do Plzně. Všichni víme, že bábinku miluju, ale nejsem si jist, jestli víte, že bábinka mě nechce pouštět do svýho pelechu.

8.7.2021 v 22:58 | Karma: 12,51 | Přečteno: 322x | Diskuse| Letní povídka

Kristýna Gottfriedová

V kadeřnictví

Rozhodla jsem se, že po ani ne tak krátké době navštívím kadeřnictví. Je to kadeřnictví, kam chodím v skutku ráda, neboť ceny jsou tam myslím nejnižší ve městě a tak když se mi zrovna moc nelíbí to co na té papuli mám, zajdu tam.

12.10.2011 v 19:57 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:33

Přímý přenos Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 983x
"Ahojky, doufám, že se Vám články budou líbit - (snažím se co můžu:))." je věta, kterou jsem tu měla napsanou celých 9 let. Za tu dobu se toho spoustu změnilo. Ale jedno zůstává, a to je obsah té první věty - stále doufám, že pro Vás články budou čtivou zábavou.